Wat kost een taxatie?

Voor bepaalde situaties heb je een taxatie nodig. De meest voorkomende reden is een taxatie bij de aankoop van een woning. Voor de financiering / hypotheek eist de bank een taxatierapport, opgesteld door een gecertificeerde taxateur. Voor de herfinanciering van je woning is ook een taxatie nodig. Deze herfinanciering kan interessant zijn zodat je voordeliger kan lenen bijvoorbeeld bij een verbouwing. Ook bij echtscheidingen, overlijden, het bepalen van de huurwaarde etc. wordt een taxatierapport gevraagd.

Taxatie aanvragen

Kosten taxatie aftrekbaar

Kosten van een taxatie bij een eventuele (her)financiering van je woning is aftrekbaar bij de belastingdienst. Veenstra Makelaardij is aangesloten bij NRVT, VastgoedCert en het NWWI. Verder is ons kantoor 100% gecertificeerd voor het maken van taxatie voor woningen, appartementen en panden die een (gemengde) bestemming hebben voor wonen/werken. De kosten voor een taxatie van een woning zijn vaak afhankelijk van de getaxeerde waarde van de woning. Bij veel taxateurs is het gebruikelijk om een percentage te berekenen, afhankelijk van de waarde van de woning. Vaak komen hier nog extra kosten bij.

Veenstra Makelaardij hanteert vaste tarieven inclusief alle bijbehorende kosten, zoals kadasterkosten, leges en administratiekosten.

Gratis waardebepaling € 0,-

De waardebepaling is wat anders dan een taxatie. Met een waardebepaling kun je de marktwaarde van je woning vaststellen. Het geeft je een goed beeld over de actuele waarde van je woning. Je kunt daarnaast de makelaar alles vragen over de woningmarkt. De waardebepaling is bij ons vrijblijvend en gratis, informeer naar de mogelijkheden. Aanmelden gratis waardebepaling

Taxatierapport € 600,- incl. btw

Het taxatierapport wordt gemaakt door middel van het op dat moment geldende normblad. Het taxatierapport bevat een gedetailleerde onderbouwing van de waarde van de woning. Één van de onderbouwingen is een objectvergelijking, bij deze objectvergelijking geeft de taxateur aan welke objecten een rol hebben gespeeld bij de vergelijking.

Inhoud en kosten taxatie rapport

  • Opname binnen- en buitenkant pand
  • Opname omgeving en belendingen
  • Foto’s maken
  • Kadastrale onderzoek (opvragen en beoordelen kadastrale gegevens, eigendomsakte etc.)
  • In kaart brengen van publiekrechtelijke en privaatrechtelijke aspecten (bodemloket, gemeente)
  • Validatiekosten
  • Digitaal rapport en/of geprint taxatierapport.

Taxatierapport gevalideerd €700,- incl. btw

Het gevalideerde taxatierapport komt grotendeels overeen met het gewone taxatierapport. Dit rapport is echter goedgekeurd door het validatie-instituut NWWI. Deze instanties beoordelen en controleren de werkzaamheden van de taxateur op geldigheid en juistheid. Dit rapport is geschikt voor het verkrijgen van een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Veel banken vragen om een gevalideerd taxatierapport. Het gevalideerd taxatierapport kost € 700,- incl. btw en omvat de volgende werkzaamheden en kosten:

• Opname binnen en buitenkant pand
• Opname omgeving en belendingen
• Het maken van foto’s
• Kadastrale recherche (opvragen kadastrale gegevens, eigendomsakte etc.)
• Recherche kosten (gemeente, bodemloket) + administratiekosten
• Validatiekosten ( NWWI)
• Uitgebreid Taxatierapport

Taxatierapport gevalideerd met verbouwing of nieuwbouw €750,- incl. btw

Wanneer je naast de validatie ook een verbouwing wilt meefinancieren en hier rekening mee gehouden moet worden in het rapport zal er ook een uitgebreide verbouwingsstaat opgenomen worden. De taxateur dient hier rekening mee te houden en zal de verbouwing ook in het rapport beschrijvingen.

Taxatie aanvragen