Overweeg je een woning te kopen?

Bereid je optimaal voor op de woningmarkt met deze pagina met veelgestelde vragen aan onze makelaars. We streven ernaar om al jouw vragen te beantwoorden, maar heb je iets specifieks in gedachten dat niet aan bod komt? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Het team van Veenstra Makelaardij staat voor je klaar!

Wanneer ben ik in onderhandeling met een verkoper van een woning?

Je bent in onderhandeling met een woningverkoper wanneer de verkopende partij reageert op je bod door:
– een tegenbod te doen; of
– de makelaar specifiek aangeeft dat jullie in onderhandeling zijn;

Een bod uitbrengen kun je dus eigenlijk zien als een uitnodiging aan de verkopers tot onderhandelen. Het is mogelijk dat de verkoper van meerdere partijen biedingen ontvangt. Pas als de verkoper of zijn makelaar een tegenbod doet op een van de biedingen ben je daadwerkelijk in onderhandeling over de aankoop van de woning.

Mag een makelaar doorgaan met bezichtigingen als een woning onder bod staat?

Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft namelijk nog niet tot de verkoop te leiden. Bovendien zal de verkoper graag willen weten of er meer belangstelling is voor de woning. Ook mag er met meerdere geïnteresseerde kopers tegelijkertijd onderhandeld worden. Voorwaarde is dat de NVM makelaar dit duidelijk aan alle partijen meldt.
Vaak zal de verkopende NVM makelaar geïnteresseerden meedelen dat er al een bod ligt of dat er onderhandelingen gaande zijn. De NVM makelaar doet geen mededelingen over de hoogte van de biedingen. Dit zou overbieden kunnen uitlokken.

Als ik de vraagprijs bied, heb ik dan de woning gekocht?

Nee, de verkoper is niet verplicht de woning te verkopen als de vraagprijs is geboden. De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs gezien moet worden als een uitnodiging tot het doen van een bod. Ook als je de vraagprijs biedt, kan de verkoper beslissen of hij het bod wel of niet aanvaardt of (via zijn makelaar) een tegenbod doet.

Kan verkoper de vraagprijs van de woning tijdens onderhandelingen verhogen?

Ja, de verkoper kan besluiten de vraagprijs te verhogen of te verlagen. Daarnaast heeft de potentiële koper ook het recht tijdens de onderhandelingen het bod te verlagen. Zodra de verkopende partij een tegenbod doet, vervalt namelijk het eerdere bod.

Mag een NVM Makelaar tijdens de onderhandeling het verkoopsysteem wijzigen?

Ja, dat mag. Soms zijn er veel belangstellenden die de vraagprijs bieden of benaderen en dan is het moeilijk te bepalen wie de beste koper is. Op dat moment kan de verkoper in overleg met zijn makelaar, besluiten de biedingsprocedure te wijzigen in bijvoorbeeld een inschrijvingsprocedure. Alle bieders krijgen dezelfde kans om een bod uit te brengen. De makelaar dient uiteraard eerst eventueel eerder gedane toezeggingen of afspraken na te komen, voordat de procedure wordt veranderd.

Wat is een optie bij aankoop?

De term ‘optie’ wordt op twee manieren gebruikt:
a) Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning geeft een optie, de koper de keuze om door een eenzijdige verklaring een koopovereenkomst met de verkoper te sluiten. Koper en verkoper zijn het dan eens over de voorwaarden van de koop. Een voorwaarde is bijvoorbeeld een periode bedenktijd.
b) Bij de aankoop van een bestaande woning wordt het begrip ‘optie’ anders gebruikt. ‘Optie’ heeft dan de betekenis van bepaalde afspraken die de verkoopmakelaar maakt met een geïnteresseerde koper tijdens het onderhandelingsproces. Een voorbeeld van een optie is bijvoorbeeld de toezegging dat de koper een paar dagen bedenktijd krijgt voor het uitbrengen van een bod. De koper kan deze tijd gebruiken om beter inzicht te krijgen in zijn financiering of de gebruiksmogelijkheden van de woning.
De NVM makelaar zal in deze periode bij eventueel andere geïnteresseerde partijen aangeven, dat op de woning een optie rust. Een optie kun je niet eisen. De verkoper beslist in overleg met zijn makelaar of dergelijke opties worden gegeven.

Wat houdt de drie dagen bedenktijd voor de koper precies in?

De wettelijk vastgestelde drie dagen bedenktijd houdt in dat je als koper zonder opgave van enige reden de koop kunt ontbinden. De drie dagen bedenktijd zijn in het leven geroepen om kopers te beschermen. Soms heeft de koper en overhaaste beslissing genomen of onder druk gehandeld. De drie dagen bedenktijd geven de koper de rust om nog even over de aankoop na te kunnen denken.
De bedenktijd van drie dagen gaat in zodra een kopie van de getekende koopovereenkomst aan de koper is overhandigd. De bedenktijd kan langer duren dan drie dagen als deze eindigt op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag. Hiervoor zijn regels opgesteld. De NVM makelaar kan precies aangeven tot wanneer de bedenktijd loopt.

Waar vind ik algemene voorwaarden en brochures makelaardij?

De Algemene Consumentenvoorwaarden NVM zijn tot stand gekomen in overleg met de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis.

Algemene Consumentenvoorwaarden Makelaardij
Je woning verkopen
Brochure Veenstra Makelaardij

Valt makelaarscourtage onder ‘kosten koper’?

Nee, de courtage valt niet onder “kosten koper”. Onder ‘kosten koper’ vallen:
a) Overdrachtsbelasting;
b) Notariskosten, onder andere voor het opmaken van de leveringsakte en het inschrijven van de akte in het Kadaster.
Naast bovengenoemde kosten kunnen er notariskosten zijn voor het opmaken en inschrijven van de hypotheekakte. Indien de koper een aankoopmakelaar heeft ingeschakeld, dan komt de courtage voor deze aankoopmakelaar voor rekening van de koper. Deze worden meestal verrekend via de eindafrekening die de notaris opmaakt. De kosten van de verkopende makelaar zijn voor rekening van de verkoper.

Wat betekent vrij op naam (v.o.n.)?

‘Vrij op naam’ wil zeggen dat de kosten voor het overdragen van de woning voor rekening van de verkoper komen. Hieronder vallen de overdrachtsbelasting en notariskosten. De notariskosten voor het vestigen van een hypotheek vallen hier weer niet onder; die zijn altijd voor rekening van de koper.
Vaak worden nieuwbouwwoningen v.o.n. te koop aangeboden. Informeer vooraf duidelijk welke kosten voor rekening zijn van verkoper en welke voor koper. Zo voorkom je dat je achteraf voor verrassingen komt te staan.

Heb ik als koper recht op advies van de verkopende makelaar?

De verkopende makelaar behartigt de belangen van de verkoper. Hij zal de verkoper adviseren tijdens het verkoopproces. De verkopende makelaar kan en mag daarom niet tegelijkertijd uw belangen vertegenwoordigen. Als u dus begeleiding en advies wilt tijdens het aankoopproces, dan is het verstandig zelf een aankoopmakelaar in te schakelen.

Mag een makelaar kosten in rekening brengen na het intrekken van de opdracht?

Op basis van de Algemene Consumentenvoorwaarden NVM heeft een NVM makelaar recht op vergoeding van gemaakte kosten als de verkoper besluit de verkoopopdracht in te trekken. Deze vergoeding wordt ook wel intrekkingskosten genoemd en staan vaak in de opdracht tot dienstverlening tussen de makelaar en verkoper genoemd.

Is een energielabel op de woning verplicht bij verkoop?

Ja, een energielabel op de woning is verplicht bij der verkoop. Dit is al vanaf 2008 een verplichting bij verkoop en verhuur van een huis, op enkele uitzonderingen na. Sinds 1 januari 2022 is het ook verplicht een energielabel te hebben als je woning op Funda of een andere advertentiesite geplaatst wordt. Om een energielabel te krijgen moet een energieadviseur op locatie een energieprestatierekening maken en moet het energielabel geregistreerd worden.

Bij het leveren van een woning zonder een definitief energielabel kan door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een sanctie aan de verkoper worden opgelegd. Dat kan gaan om een boete van € 450,- voor een particulier of voor een bedrijf een boete van € 900,-. Er kan ook een last onder dwangsom gelden met de verplichting om alsnog een label aan te vragen. Deze wettelijke verplichting is niet uit te sluiten in een koopovereenkomst. Meer informatie is te vinden op de website van de rijksoverheid.

Hoe is de woningmarkt in mijn regio?

Op koopwoningmarkt vind je de recente verkoopcijfers per regio en ook van geheel Nederland. Je treft hier ook een toelichting en de prijsontwikkeling aan. Ook kun je hier de historische marktinformatie voor Nederland en per regio vinden. Een NVM makelaar weet wat de ontwikkelingen in de regio zijn en kunnen je hier ook over informeren middels een gratis waardebepaling voor de verkoop of een gesprek over een aankoop.

Wie is de beste makelaar Heerenveen?

Een makelaar kiezen doe je niet zo vaak. Dankzij de reviews en beoordelingen van verkopers en kopers is het tegenwoordig een stuk gemakkelijker om makelaars met elkaar te vergelijken. Wist je bijvoorbeeld dat je op Funda kunt zoeken op een makelaar bij jouw in de buurt, zoals bijvoorbeeld in Heerenveen. Je kunt vervolgens op een makelaar klikken en ziet de beoordelingen die door klanten aan Funda zijn doorgegeven. Heb je vragen of wil je eens langs komen op ons kantoor? Je kunt ons bellen 0513 – 650055 of een mailtje sturen naar info@veenstramakelaardij.nl.

Wat zijn de voordelen van een NVM Makelaar Heerenveen?

Een NVM makelaar schakel je in voor zijn betrouwbaarheid en transparantie. Alle voordelen om voor een NVM Makelaar te kiezen lees je op deze pagina: NVM Makelaar

Hoe groot is het werkgebied van een makelaar?

Elke makelaar heeft een regio waar hij/zij mag taxeren. Zo heb je als klant de garantie dat de makelaar alles weet van de lokale woningmarkt zoals de waarde van de woning enz. Dit is het Werkgebied van Veenstra Makelaardij. Voor een zinvolle en gratis waardebepaling is het essentieel dat de woning zich binnen dit specifieke gebied bevindt. Vertrouw op de lokale kennis van Veenstra Makelaardij voor een deskundige benadering van jouw vastgoedvraagstukken in onze vertrouwde regio.

Wanneer wordt een huis verkocht middels verkoop bij inschrijving?

In recente jaren zijn diverse woningen met succes verkocht via inschrijving, wat soms tot verwarring kan leiden omtrent het verkoop- of aankoopproces. Wanneer er aanzienlijke interesse is voor een woning, kan de verkoper besluiten om de woning te verkopen via inschrijving. Hoe dit werkt lees je in onze blog over deze manier van verkopen. Verkoop bij inschrijving.

Wanneer moet ik het huis verzekeren?

Er kan verwarring ontstaan over de verzekeringsplicht van een woning. Zo kan het gebeuren dat er afzonderlijke afspraken worden gemaakt voor of nadat de koopakte is getekend. Bijvoorbeeld als de nieuwe koper alvast verbeteringen aanbrengt in de nog te kopen woning of er afspraken worden gemaakt dat de verkoper langer in de woning mag blijven. Dit blijven echter uitzonderingen. Neem voor dit soort zaken altijd contact op met je adviseur. In de regel is het zo dat je op de dag van overdracht de woning moet verzekeren. Wij adviseren altijd om de woning en de inboedel samen in een woonpakket te verzekeren.